Havenbeveiliging ISPS

PFSO-dag


Op 18 februari 2016 organiseerde DHMR de ‘Port Facility Security Officer-dag’. Port Facility Security Officers (PFSO) zijn door de eigenaar van een havenfaciliteit aangesteld om de beveiliging op de betreffende terminal te organiseren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het toelatingsbeleid van bezoekers, fysieke controle van de terminal bezoekers enz. Dit op basis van regels vastgelegd in onder andere de ISPS code (International Ship and Port facility Security code).

 

Er waren meer dan 150 aanwezigen waaronder meer dan 120 PFSO’s. Rob Gutteling in zijn rol van Port Security Officer opende de middag door alle aanwezigen welkom te heten en het programma te introduceren. Hij benadrukte het belang van deze middag voor de PFSO’s, maar ook voor de haven in zijn geheel.

 

Besproken onderwerpen tijdens de PFSO-dag waren:

  • Veranderingen in de uitvoering van het toetsingsproces naar aanleiding van van EU-inspectie in oktober 2015;

  • Cybersecurity. Indringen in de geautomatiseerde systemen door mogendheden, criminelen dan wel bedrijven om bedrijfsinformatie te gebruiken of te misbruiken. Met dit fenomeen worden veel bedrijven dagelijkse geconfronteerd;

  • Vluchtelingen problematiek in en om de haven. Vooral de ferry terminals hebben daar op dit moment dagelijks mee te maken.

  • Observaties in de haven door kwaadwillenden met daarbij de oproep aan iedereen om bijzondere zaken te melden aan ‘Meld Misdaad Anoniem’.

 

Op basis van de feedback mag het organisatieteam zeker terugkijken op een geslaagde dag.

 

 

 

Deze dag is georganiseerd door ons lid Frank Put, wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u bij hem terecht.

 

 

 

 

« Vorige