Scheveningen

De haven van Scheveningen

 

 

PERSBERICHT


Scheveningen, 22 maart 2012


Tweede editie Open Haven Dag komt eraan!

Na een succesvolle Open Haven Dag in 2011 zal ook dit jaar het bedrijfsleven rondom de havens van Scheveningen de deuren voor het publiek weer openen. Tijdens de Open Haven Dag kunnen bezoekers kennis maken met de schepen, gebouwen en bedrijven in en rond de Scheveningse Haven.

Op zaterdag 6 oktober 2012 zal de tweede editie van de Open Haven Dag Scheveningen plaatsvinden. De Stichting Open Haven Dag Scheveningen zal zich inzetten om dit jaar nog meer bedrijven te overtuigen van deelname. Voorzitter Karin Oudshoorn van Zeilmakerij Vrolijk geeft aan: ,,We hebben veel geleerd van vorig jaar, toen de weergoden ons overigens uitermate gunstig waren gestemd. Binnen het bestuur hebben we afgesproken dat we proberen de rederijen ervan te overtuigen om nog meer schepen open te stellen voor het publiek en dan met name de schoolgaande jongeren. Zij moeten inzien dat de haven veel te bieden heeft´´.

De positieve editie van vorig jaar biedt een goed uitgangspunt voor 2012. De Stichting ziet dan ook redenen genoeg om van de Open Haven Dag in Scheveningen een jaarlijks terugkerend evenement te maken. De organisatie is van plan om de horeca nog meer te betrekken bij de Open Haven Dag. Horeca, havengebonden bedrijven en watersportorganisaties kunnen zich op de eerste zaterdag in oktober gezamenlijk presenteren en hun visitekaartje afgeven.

Meer informatie of je inschrijven voor deelname aan de Open Haven Dag Scheveningen kan via: www.openhavendagscheveningen.nl


Noot voor de reactie

Meer informatie:
DB Aktiviteiten
Peter Boelhouwer
06-48131749

 

Succesvolle Open Havendag is voor herhaling vatbaar

De eerste Scheveningse Open Haven Dag was een waar succes. Ondanks of mede dankzij het mooie weer van afgelopen zaterdag werden de verschillende activiteiten in en rondom de haven druk bezocht. Vooral veel gezinnen bleken naast een dagje strand ook nog even een kijkje te nemen in de haven.

Aan het begin van de Open Haven Dag werd er stil gestaan bij het verleden van de haven. De Vereniging Herdenk Scheveningse Zeelieden (VHSZ) overhandigde havenmeester Roger Reubzaet een prachtige litho. Het ingelijste exemplaar van de herdruk, het origineel is in een loden koker ingemetseld in het gedenkteken aan de Hoge Scheveningseweg, kreeg hij uit handen van voorzitter W. Taal en secretaris D. van Hoeken-Roeleveld.
Op de litho staan de namen van 326 Scheveningse vissers die omkwamen in de periode rond de Eerste Wereldoorlog. De heer Taal memoreerde dat in het verleden vele vissers op zee het leven lieten en niet meer terugkeerden in de haven. Juist op een Open Haven Dag is het goed om daar even bij stil te staan.

Het bestuur van de VHSZ is samengesteld uit vertegenwoordigers die bij diverse Scheveningse organisaties op Scheveningse betrokken zijn, zoals de initiatiefnemers voortkomend uit de PCOB (W. Taal en D. van Hoeken-Roeleveld), de KNRM (A.D. Verbaan en C. Seket), de rederijen (Henk Groen), de predikanten (ds. A.S. Rienstra en ds. F.J. Van Harten), de Scheveningse koren en toneel ( F. Keus-Bruin) en Scheveningse historie (C. Franke en ir. D. Flinterman-van Hoeken en M. Van Duijne). Vrijwel allen hebben ook in hun families te maken gehad met het verdriet van omgekomen zeelieden.
De Havenmeester bedankte het bestuur en gaf het belang aan van de specifiek Scheveningse kenmerken van de haven. Een haven waar behalve visserij en havengebonden bedrijven nu ook industrie, watersport en recreatie een plek hebben gevonden. De schakel met het verleden en de bevolking is daarbij van onmisbare betekenis. De prent zal een mooie plek in het havenkantoor krijgen, liet de havenmeester weten.
Na de opening om 11.00 uur werden de verschillende bedrijven rondom de haven druk bezocht. Het was zeker niet zo druk als tijdens Vlaggetjesdag, maar de organisatie liet eerder al weten hier ook niet op te rekenen. “Een paar duizend bezoekers vinden we prima. Het is ook pas de eerste keer.”

Vooral veel ouders met kinderen bleken de weg naar de haven gevonden te hebben. “Vroeger ging ik altijd met mijn vader mee naar de haven”, vertelt trotse vader John. “Zo ging dat geloof ik bij iedereen op Scheveningen vroeger. Tegenwoordig heeft niet iedereen meer te maken met de visserij, dus dan is zo’n Open Haven Dag een uitgelezen kans om even een kijkje aan boord te nemen met je kinderen. En die kleine vindt het geweldig”, wijst hij naar zijn zoon. En inderdaad de meeste kinderen zijn flink onder de indruk van de grote schepen waar ze wel heel dichtbij in de buurt mochten komen. Op veel van de schepen waren ook ervaren vissers aan boord die op een duidelijke wijze uitleg gaven aan jong en oud.

Naast de koelcellen, waar men een temperatuur verschil van bijna 50 graden kon ervaren tussen buiten en binnen, werd ook de verkeerscentrale druk bezocht. Piet Vrolijk, ‘de stem van de verkeerscentrale’, gaf tussen het binnenloodsen van de schepen door uitleg bovenin het Semafoor.
De organisatie van de Open Haven Dag kan terugkijken op een geslaagde dag, die voor herhaling vatbaar is gezien de vele positieve reacties.
Bron: Scheveningse Courant


 

 

 

 

Havens

Haven

Amersfoort

De haven aan de Eem
Haven

Delft

De burgemeester van Delft vergaderd met het anker van de VHN op tafel
Haven

Rotterdam

Amazonehaven wachtplaatsen binnenvaart
Haven

Bergen op Zoom

Ontwikkelingen haven werpen vruchten af
Haven

Hardinxveld

Gemeente haven Hardinxveld
Haven

Amsterdam

De haven van Amsterdam is bereikaar vanaf zee via de sluizen van IJmuiden
Haven

Den Helder

Ellen Boers artikel Noordhollands Dagblad havenmeester van het jaar 2014
Haven

Nijmegen

Start renovatie Waalkade
Haven

Scheveningen

De haven van Scheveningen
Haven

Werkendam

Grootste schip ooit in de Beatrixhaven
Haven

Groningen

Profiel Groningen Seaport